De Cramignon is een folkloristische reidans die eenmaal per jaar – in het kader van de jaarlijkse Bronkviering of de kermis – door Waalse en Limburgse dorpen zwiert. Deze indrukwekkende dans vindt zijn oorsprong in de omgeving van Luik en kronkelt als het ware stroomafwaarts met de Maas mee. De traditie heeft zich aan beide kanten van de grens op verschillende manieren ontwikkeld, maar er zijn nog steeds vele boeiende overeenkomsten te ontdekken.

Een grenzeloze dans
De Waalse plaats Hermalle geldt als de ‘hoofdstad’ van de Cramignon in Wallonië. De dans wordt uitgevoerd door de jonkheden en harmonieën van Hermalle waarbij de sfeervolle straten de omlijsting vormen van zo’n tweehonderd dansende koppels. De Cramignon met zijn muziek en dans verbindt mensen uit verschillende dorpsgemeenschappen, waarbij taal- en landsgrenzen op ongedwongen wijze doorbroken worden.

Op maandagavond 26 augustus brengt een afvaardiging van het gemeentebestuur, jonkheden en harmonieën van onze gemeente een bezoek aan de Cramignon in Hermalle. Wil je deze traditie samen met ons beleven? Breng dan een bezoek aan dit bijzondere evenement. Alle liefhebbers van de Cramignon-traditie zijn welkom en van harte uitgenodigd!

Om 16:00 uur vindt het défilé plaats, in de avonduren gevolgd door de Cramignon.  Het is een unieke kans om ons culturele erfgoed te beleven en te ontdekken. Ons streven is dat deze bijzondere traditie levend blijft en dat ook de generaties ná ons de Cramignon blijven dansen, zingen en beleven.

Tot ziens in Hermalle!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here