Beste inwoner,

Het lijkt erop dat COVID-19 volgend jaar in Nederland zijn eerste verjaardag viert. Dat hadden we niet verwacht. Hoopten we in maart nog met een paar weken klaar te zijn, later dit voorjaar schoof de grens naar 1 november. Nu is de horizon van de crisis verplaatst naar Nieuwjaarsdag. Maar ook dat, denkt de wetenschap, halen we niet.

Het virus vraagt een lange adem. Hoe fit zijn we om een tweede golf tegemoet te treden? Hoe fit zijn onze zorgverleners? Hoe fit zijn we zelf en onze omgeving, ons bedrijf en onze portemonnee? En zijn we alleen fit of co-fit – met z’n allen? Als we samen overeind willen blijven, vraagt dat om een moment van bezinning. Want hoe houd je, in deze omstandigheden, je energie op peil?

Als lokaal bestuurder werd ik gegrepen door de Franse minister van Cultuur. 2 miljard maakt hij vrij voor de cultuursector. Waarom dat zo belangrijk is, hoor ik u denken? Omdat cultuur, net als landschap, een bron van vitaliteit is. Een bron van ontspanning en beleving. Van ontmoeting. Dat is in deze tijd belangrijker dan ooit.

Afgelopen jaar kwamen meer dan 6.000 mensen bijeen voor het Liberation concert. Nu zijn we gedwongen tot een kleinere schaal. Maar ook dat biedt perspectief. Door de livestream kan iedereen meegenieten, zelfs in de VS. Ook dat is fit zijn: zoeken naar een passende oplossing. Op afstand en met creativiteit. Dat moet aan onze cultuursector wel besteed zijn.

Dieudonné Akkermans,
Burgemeester

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here