De acht huidige gidsen van de prehistorische vuursteenmijn Rijckholt-Sint-Geertruid krijgen versterking van dertien nieuwe opgeleide gidsen. Onderwerpen als geologie, archeologie, landschap, natuur en het verhaal van de vuursteenmijn vormen de kennis die de gidsen hebben bijgespijkerd.

Rondleidingen

De intensieve cursus met veel informatie en praktische toepassingen is gegeven door ervaren instructeurs die hun sporen in de vakwereld verdiend hebben. De gidsen gaan na de wintersluiting die begint op 1 oktober, volgend seizoen vanaf 1 april aan de slag met de eerste rondleidingen. Deze zijn te boeken via de website van het VVV Zuid-Limburg.

Vuursteenmijn

“In de tussenliggende periode is de mijn gesloten omdat hier belangrijke en omvangrijke vleermuizenkolonies zitten. Maar er wordt niet stil gezeten! De gidsen, de stichting Ir. D.C. van Schaik, de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven, de gemeente Eijsden-Margraten, Provincie Limburg, en de Geologische Vereniging afdeling Limburg en eetcafé Riekelt, slaan de handen ineen om niet alleen de vuursteenmijn, maar ook andere archeologische schatten in de gemeente beter toegankelijk te maken”, aldus wethouder Gerry Jacobs.

Archeologen

Onlangs hebben archeologen van de Universiteit Wenen onderzoek gedaan bij alle vuursteenmijnen in Europa waaronder de vuursteenmijn van Rijckholt. Door dat onderzoek kan straks worden vastgesteld uit welke mijn een prehistorische bijl of pijlpunt afkomstig is. Zie het verslag van Maas & Mergelland https://www.youtube.com/watch?v=FSqBc89HRLI

Foto: Wethouder Gerry Jacobs (midden) feliciteert de nieuwe gidsen. De foto is gemaakt door Gert Lammer

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here