Eijsden – Margraten vormt het enige leefgebied van de zeer zeldzame eikelmuis in Nederland. “Daarom is het belangrijk dat we de eikelmuis helpen overleven”, vertelt Anke Brouns, coördinator soortbescherming bij Stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen).

Wat is de eikelmuis voor dier?
“De eikelmuis behoort tot de slaapmuizen. In de winter slapen ze tot wel een half jaar lang. Ze leven in bossen en boomgaarden en slapen in oude schuurtjes, holle bomen en onder de grond. Via heggen en hagen verplaatsen de eikelmuizen zich van het ene gebied naar het andere.”

Wat doet IKL voor de eikelmuis?
“Samen met diverse partijen zetten we ons in voor een groter leefgebied voor de eikelmuis. We maken de bossen en boomgaarden waarin de eikelmuis leeft nóg leefbaarder. Ook zorgen we voor verbindingen tussen de verschillende leefgebieden.”

Hoe kan iedereen meehelpen?
“Door tuinen eikelmuisvriendelijk in te richten. Hoe dat moet, leest u via het ‘slaapmuizenplatform’ www.ikl-limburg.nl/slaapmuizenplatform. U bent óók welkom bij de Natuurwerkdag op 2 november 2019. Dan planten we hagen en fruitbomen in de Perenwei in Bemelen. Bent u geïnteresseerd? Ga naar www.natuurwerkdag.nl.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here