Nummer 150 van het kwartaalblad ‘Uit Eijsdens Verleden’ is verschenen.  Onder het kopje ‘Van de redactie’ schrijft Lucia Geurts, eindredacteur, het volgende: Honderd jaar geleden kwam de dertienjarige Marianne van Wersch uit Heerlen als pensionaire bij de zusters ursulinen in Breust. Ze schreef haar ervaringen op in een schriftje: de ontmoetingen met de zusters en met de andere kinderen, de dagelijkse gang van zaken en de regels, het kleine kattenkwaad dat ze uithaalde, haar bezoeken aan de grafelijke familie in het kasteel en het heimwee naar thuis. Dankzij de medewerking van de familie Van Wersch kregen wij toestemming delen van haar dagboek te publiceren in Uit Eijsdens Verleden. In dit nummer het eerste deel.

Veel langer geleden, in 1886, kwam een groep rondtrekkende ketellappers, zigeuners uit Hongarije en Servië, naar Eijsden. Ze waren nergens welkom maar kregen in Eijsden toch een plek waar ze hun tenten konden opslaan totdat ze werden teruggestuurd naar hun landen van herkomst. Een oude geschiedenis met een moderne inslag. Uitzetting van vreemdelingen is van alle tijden. Ter aanvulling op dit verhaal vertellen we in het kort de geschiedenis van de ziekenbarak op het Veldje, gebouwd in de tijd van de grote choleraepidemieën.

In 1931 haalde Mesch de kolommen van vrijwel alle landelijke dagbladen vanwege nogal merkwaardige verwikkelingen in het lokaal bestuur. De burgemeester had een half jaar lang vrijwel het rijk alleen omdat er met moeite slechts één raadslid te vinden was. Toen tenslotte ook hij vertrok, wilde een aantal burgers van Mesch liever onder de vleugels van Eijsden verder. Maar dat ging niet door en met een slimme truc kreeg Mesch toch weer een echte raad.

Handboogschieten is een sport die veel kracht en concentratie vereist. Gerard Wolfs (Zjraar vaan Pieterke) was een kei in deze sport. Hij maakte in de jaren 1960-1970 deel uit van het nationale team. In de rubriek ‘Toppers van toen’, over sporthelden uit Eijsden, vertelt hij daarover.

De kleuterklas van mère Letitia uit 1959 wacht op identificatie in de rubriek ‘Kent u ze nog?’ Wie geeft de 38 brave kindjes een naam? In de rubriek ‘Kal plat’, tot slot, sjulvriekke we, maar niet bérves.

Lucia M.J. Geurts eindredacteur

Losse nummers zijn te koop bij:

  • Lidwine Partouns, huishoudelijke artikelen, Kerkstraat 18, Eijsden

Kunstuitgaven zijn te koop bij:

  • Familiemuseum Eijsden, Breusterstraat 27, Eijsden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here