27 januari is het 75 jaar geleden dat kamp Auschwitz werd bevrijd. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers heeft Studio Roosegaarde een monument gemaakt, Levenslicht. Dit monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op 16 januari wordt het monument onthuld in Rotterdam, daarna wordt het verdeeld over meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Om de paar seconden lichten de stenen van Levenslicht op, als een ademhaling in licht. Symbolisch voor het leven dat gemist wordt. Het monument is vaan 22 januari t/m 2 februari te bezichtigen in het Huis van de Burger (Amerikaplein 1, Gemeente Eijsden-Margraten).

In de Joodse herdenkingstraditie en in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Studio Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Eijsden-Margraten zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here