Rondom het thema 75 jaar Liberation, Oorlog en Vrede, Bezetting en Vrijheid vinden in september, tijdens de traditionele Maand van de  Romantiek, tal van lezingen en concerten plaats in Museum Het  Ursulinenconvent.

Vrijdag 20 september vindt in de Wapenzaal van het Museum een lezing plaats van drs. André Fraats: A TALE OF TWO CITIES.

Dickens beschrijft in A Tale of Two Cities de toestand  in Parijs en Londen ten tijde van de Franse Revolutie. De idealen die eraan ten grondslag liggen, raken al snel uit zicht en vervallen tot barbaarse uitwassen die ook de levens van de ‘gewone’ mensen dreigen te
verwoesten.

Tegen deze achtergrond schildert Dickens de gebeurtenissen die de levens van zijn hoofdpersonen in grote mate beïnvloeden. Ook de christelijke elementen van opoffering en wedergeboorte spelen een grote rol. Menselijke liefde blijkt uiteindelijk sterker dan politieke idealen. In de persoon van Sydney Carton ziet Dickens de belichaming van die liefde die uiteindelijk leidt naar zijn geestelijke wedergeboorte.

Dickens bewijst zijn rijpheid als schrijver in soms magistrale beschrijvingen van de gebeurtenissen. De rit van de postkoets naar Dover, het incident met het wijnvat, de beschrijving van de eerste ontmoeting met Dr Manette en de slotscene zijn voorbeelden van zijn literaire meesterschap.

Drs. André Fraats (Meerssen 1942) studeerde Engels aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en was o.a. docent en conrector aan de Stedelijke Scholengemeenschap Maastricht.

Aanvang 19.30 uur
Entree: € 5,-  of vrij met passe-partout

Aansluitend een optreden van Mind the Gap in het Museumcafé met als titel: BETWEEN THE DAYLIGHT AND THE DARK

Mind the Gap, de band van zangeres Willy Schenk, is een band van ervaren muzikanten met semi-akoestische muziek. Vorig jaar maakte de band een muzikale reis door Ierland met diverse optredens in o.a. typisch Ierse kroegjes, de strandbar in Ballygarrett en op gezellige plekken op straat in o.a. Galway. Het repertoire bestaat uit americana-muziek, een mix van country, folk en singer-songwriter liedjes. Denk daarbij aan namen als Mary Gauthier, Eliza Gilkinson, Richard Thompson, Rhianon Giddens, Wilco en John Hiatt. Maar ook eigen werk!

Mind the Gap bestaat uit:
Willy Schenk: zang en gitaar
Frans Heijerman: accordeon
Jos van Cann: basgitaar
Paul Hertoghs: gitaar en mandoline

Aanvang: 20.30 uur
Entree: € 3,50 of vrij met passe-partout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here