Op 15 augustus 2019 verdween opeens de Sjötter van zijn sokkel. De Sjötter, die in 2012 geplaatst werd, bleek gestolen. Alleen de achtergebleven schoenen en het wapen waren de stille getuigen van de brute diefstal.

Nog diezelfde dag werd door Rekko Logistiek aangeboden om bij te dragen aan een nieuw beeld of wat we als schutterij ook zouden willen doen op de lege markante plek in het dorp.

De ijzerkunstenaar Chretien Tossings, maker van de gestolen Sjötter, was diep teleurgesteld dat mensen zomaar de Sjötter weggenomen hadden. Chretien zei meteen toe een nieuw beeld te willen maken. Zo geschiedde het dat nieuw materiaal voor het beeld door Rekko gesponsord werd en dat Chretien menige uren in zijn werkplaats bezig is geweest met het maken van een nieuwe Sjötter.

De nieuwe Sjötter zou tijdens het jaarlijkse patroonsfeest van de schutterij op 18 januari 2020 onthuld worden, echter de gedwongen verhuizing eind december 2019 uit het verenigingslokaal gooide de planning totaal in de war.

Op 28 maart 2020 zou het patroonsfeest en de onthulling dan alsnog plaatsvinden, echter toen kwam de corona……er mocht opeens niets meer!

Toch was er in de donkere tijd van corona een lichtpunt. Het gestolen beeld was terecht!!
Met magneetvissen werd op 3 mei 2020 de Sjötter uit een vijver in de buurt van de Geusselt (Maastricht) opgevist. Hij bleek nog vrij intact en Chretien wilde hem dan ook graag herstellen en opknappen om een nieuwe bestemming te krijgen.
Toen de restauratie voltooid was, was Chretien zo onder de indruk van de “oude Sjötter” dat besloten werd de “oude Sjötter” terug te plaatsten.

Op zaterdag 23 mei 2020 is de Sjötter teruggeplaatst. Hij pronkt nu weer op zijn sokkel in de dorpskern. De reeds gemaakte nieuwe Sjötter staat nu in de tuin van de voorzitter Patrick Liebens. Mocht ooit iemand het nodig vinden om de Sjötter van zijn sokkel te halen, dan kan de schutterij snel de nieuwe Sjötter op de sokkel zetten en hoeft de lege trieste aanblik geen 9 maanden te duren.

De schutterij is trots dat de Sjötter weer op zijn plek staat en dankt iedereen voor de warme berichten en het medeleven in de tijd van de diefstal. Speciaal woord van dank aan Chretien Tossings en Rekko Logistiek die het vanaf het eerste moment na de diefstal mogelijk gemaakt hebben dat er gewerkt kon worden aan een nieuwe Sjötter.

Schutterij St. Sebastianus Oost-Maarland.

(foto: De ijzerkunstenaar Chretien Tossings en de Generaal Gerard Odekerken bij de opnieuw geplaatste Sjötter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here