In september viert Museum Het Ursulinenconvent te Eijsden de Maand van de Romantiek. De aftrap is op zondag 1 september aanstaande met als thema “Oorlog en Vrede” sluiten we dit jaar nauw aan bij de herdenking van ’75 jaar bevrijding’, maar verliezen daarbij de actualiteit niet uit het oog.

Daarom openen wij de maand met een paneldiscussie ‘Vrijheid van meningsuiting’ onder leiding van (oud)-wetenschapper, bestuurder en politicus Jo Ritzen.

Het zonder angst voor vervolging uiten van een mening is een vrijheid die verankerd ligt in onder andere het Europees Verdrag voor de rechten van de mens. Aan die vrijheid zijn wel grenzen verbonden die van land tot land kunnen verschillen.

Zoals gebruikelijk bij grenzen worden ook deze grenzen regelmatig opgezocht en overschreden. De laatste jaren is de Nederlandse samenleving en politiek weer volop bezig met het nader definiëren van die grenzen, waarbij regelmatig de rechter aan te pas moet komen.

Hoe kijken wij naar deze ontwikkeling?
Sommige (belangen)groepen eisen striktere grenzen, terwijl andere die grenzen juist als benauwend en onrechtvaardig beschouwen. Dat leidt er enerzijds toe dat ook in Nederland tegenwoordig wordt gesproken over ‘safe-spaces’, plaatsen waar sommige zaken niet besproken of benoemd mogen worden. Is dit wel een wenselijke situatie?

Anderzijds is in de afgelopen jaren uit spraakmakende corruptieschandalen bij bedrijven of instellingen gebleken dat er duidelijk behoefte is aan een ander soort ‘safe-spaces’ waar zaken juist wel aan de orde kunnen worden gesteld. Te vaak blijkt de vrijheid van meningsuiting waar we in dit land zo trots op zijn, te stoppen bij de poort van bedrijven en andere maatschappelijke organisaties. In Nederland hoeven we weliswaar niet snel bang te zijn voor ‘vervolging’. Maar het gevaar van ontslag en ontsluiting is alom aanwezig. Wat valt daar aan te doen?

De paneldiscussie zal plaatsvinden aan de hand van een aantal stellingen. Een ieder kan hiervoor stellingen inleveren, desgewenst ook anoniem, stuur deze naar info@ursulinenconvent.com waaruit vervolgens een selectie zal worden gemaakt.

Na iedere paneldiscussie is er ruimte voor debat met de zaal.

Locatie: Salle des Armoiries, Museum het Ursulinenconvent.
Datum en Tijd: Zondag 1 september aanvang 14.00 uur
Entree: vrij

Na afloop van de paneldiscussie wordt om 16.00 uur in de kapel van het Ursulinenconvent het openingsconcert van de Maand van de Romantiek verzorgd door het Trio Carina Kambulova. Entree bedraagt € 12,50.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here