Kasteel Mheer

In samenwerking met de familie De Loë is een uniek stukje cultureel en landschappelijk erfgoed op het landgoed van Kasteel Mheer toegankelijk gemaakt. Een van de nieuwe wandelpaden sluit aan op het landgoed van de hof van Libeek en een ander pad loopt richting de hof van Snauwenberg en kasteeldomein Altenbroek.

Het kasteeldomein is onlangs aangemerkt als landgoed in het kader van de Natuurschoonwet, bedoeld om een samenhangend landgoed in omvang en kwaliteit in stand te houden voor de toekomstige generatie. Kasteel Mheer is al vele eeuwen in bezit van de familie De Loë. In de 12e eeuw zwaaide de familie Van Mere er de sceptor, die in 1411 in vrouwelijke lijn vererfde op de familie Van Libeek, in 1478 op de familie Van Imstenrade en sinds 1661 is de zorg van het kasteel en bijbehorend landgoed toevertrouwd aan de familie De Loë. De huidige kasteelheer Baron Degenhard de Loë is de negende generatie op kasteel Mheer.

In samenwerking met de gemeente heeft baron De Loë paden op het landgoed opengesteld. Om het gehele landgoed goed te kunnen beleven en toegankelijk te maken, is een tweetal extra paden ten noorden en ten zuiden van het kasteel aangelegd. Dit is gebeurd in samenwerking met de gemeente en het IKL. De nieuw aangelegde paden op het landgoed zijn tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk.

De nieuwe graspaden zijn uit gerasterd met paal en draad, om zo het karakter van het gebied zo origineel mogelijk te houden. Door de kasteelpoort over de brug loopt u over de cour en komt u langs het kasteelpark met eeuwen oude bomen. Vanaf hier ontrolt zich, al lopend door de fraaie lindelaan, een prachtig uitzicht op het kasteel, de bijgebouwen, de kasteeltuin en de glooiende landerijen en boomgroepen. U bevindt zich op een van de hoogste gelegen punten van de gemeente Eijsden-Margraten met een prachtig zicht op het Maasdal.

Het landgoed is echter groter dan enkel de weides achter het kasteel. Vanaf de Duivenstraat is een nieuw pad aangelegd tussen de weilanden, akkers en fruitpercelen, dat aansluit op de Smeetsgrubbe. Het nieuwe pad sluit aan op de wandelpadenstructuur van de Herkenradergrub.

Aan de zuidkant van het landgoed is onder de Mheerderheide een geheel nieuw pad aangelegd door de Gebrandegrubbe. Dit pad loopt richting de Voerenstraat in België. Met deze verbinding wordt de oude relatie met landgoed Snauwenberg en Altenbroek in ’s Gravenvoeren hersteld.

Bij de entrees en paden op het landgoed zijn bordjes geplaatst die de openstelling van het landgoed en de paden benadrukken. Op deze bordjes staan de gebruiksvoorschriften en spelregels waar bezoekers zich aan moeten houden. Gemeente en eigenaar hebben nu afspraken gemaakt om de komende 25 jaar de toegankelijkheid, het beheer en onderhoud van het gebied samen te garanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here