Beste inwoner,

Voor wie in harmonie met de tijd leeft, zijn termen als eerlijk, puur en lokaal vanzelfsprekend. Op het ritme van de seizoenen worden de vruchten gegeten, de gewassen ingezaaid en de groenten geoogst.

We genieten in het voorjaar van de bloesem aan de bomen en kopen in
de zomer de kersverse kersen langs de weg. Gek genoeg leert Cittaslow ons, als het om voedsel gaat, dezelfde lessen als corona. “Blijf thuis”, zegt het virus, “maak je wereld kleiner.” “Eet lokaal”, vindt Cittaslow, “zoek je voedsel dichterbij.” “Houd je kring klein”, maant corona. “Houd de keten kort”, zegt Cittaslow.

Een groot deel van ons voedsel reist de halve wereld over. Maar voor gezond en veilig eten, hoeven we niet ver te gaan. Integendeel. Investeren in een gezonde bodem waarop gewassen kunnen groeien, voorkomt een hoop problemen.

Door lokaal en met de seizoenen mee te eten, investeren we niet alleen in de lokale landbouw en economie, maar ook in onze eigen gezondheid. We geven zelf onze wereld vorm. Waar vroeger de boer het beeld bepaalde, zijn bewoners en gebruikers nu aan zet.

Van fast naar slow, van ver weg naar om de hoek, gaan we op zoek naar culinaire trots. Ik blader door Janneke Philippi’s Appeltaart en roep u op om aan de slag te gaan. Met granen, eieren, boter en fruit uit de buurt, op zoek naar een nieuwe harmonie.

Bij ons thuis ruikt het dit weekend naar appeltaart.

Dieudonné Akkermans,
Burgemeester

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here