De Uëverigheid van de Jonkheid van Breust kan in de toekomst hulp inschakelen van een groep vrienden. Deze groep bestaat uit oud-leden met veel ervaring die het bestuur graag met raad en daad bijstaan.

De Jonkheid van Breust kiest elk jaar een nieuw bestuur. Kapitein, Luitenant, secretaris en vaandrig. Zes sjtendaore die de vaandels dragen in de processie, plus zes hèllige die tijdens de Broonk het beeld van Sint Martinus op hun schouders dragen.

Het is een jaarlijks terugkomend iets, maar door de jaarlijkse wisseling mis je gewoon de kennis en ervaring van al die mensen die dit jarenlang hebben gedaan. De Jonkheid is blij met de nieuwe stichting “Vrienden van de Jonkheid van Breust” die de jonkheid gaat helpen daar waar het kan en nodig is.

De jonkheden van Breust, Eijsden en Caestert zijn gestoeld op tradities. Om bij de Jonkheid te komen moet je vrijgezel zijn, wonen in het gebied van de jonkheid en katholiek gedoopt zijn. Eerlijk is eerlijk die oude voorschriften maken het soms lastig een jonkheid bij elkaar te krijgen. De laatste tijd zit de jonkheid gelukkig weer in de lift, mede door de bouw van de wijk Poelveld waar veel jeugd woont. Deze grond hoorde van oudsher bij Breust.

Op de foto de “Vrienden van de Jonkheid”: Stijn Waterval, Danny Philippart, Freddy Waterval, Gerard Theunisz en Ruud Vliegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here