Jaren vliegen voorbij, dat weten en merken we allemaal. Sommige periodes vervagen in al die snelheid, maar er zijn er ook die ‘blijven hangen’. Die momenten worden herinneringen die we koesteren, vaak aan terug denken en ons zelfs aan vasthouden op momenten dat dat nodig is. Nu ik er eens voor ben gaan zitten om te kijken hoe het 10 jaar geleden allemaal begon merk ik maar al te goed dat er genoeg momenten vervaagd zijn. Tijd om die jaren eens terug te halen, op papier te zetten en met jullie te delen.

Juli 2010 studeerde ik af als Orthopedagogisch Muziekbeoefenaar aan het Conservatorium in Maastricht. Mijn opleiding duurde een jaar langer dan gepland omdat mijn eindscriptie in eerste instantie over een onderzoek in Uganda zou gaan (waar ik de zomer er voor stage had gelopen). Door de afstand was het moeilijk goed contact te houden met de plaatselijke contactpersonen voor nader onderzoek en uiteindelijk heb ik mijn hele onderzoeksplan overboord moeten gooien. Ik weet nog goed dat ik het heel erg vond Uganda los te moeten laten, maar het echt geen probleem vond nog een jaar langer de deuren van Franciscus Romanusweg 90 in Wyck plat te lopen. De vijf jaren die ik daar heb beleefd zijn jaren die ik nooit zal vergeten. Niet alleen is het een opleiding als geen enkele andere, maar ook het gebouw, de sfeer, lessen, feestjes, vriendschappen, docenten, momenten en ervaringen zorgden voor een groot deel voor hoe ik nu in het leven sta en les geef.

Tijdens dat extra jaar op het Conservatorium had ik tijd om wat meer bij te verdienen. Na de leerzame bijbaantjes bij onder andere de Edah in Eijsden en café ’t Piepke in Mesch werd het tijd om deze bijbaantjes wat dichter bij mijn opleiding te zoeken. (Het was mijn toenmalige schoonfamilie die me een jaar eerder al de kans gaf les te geven aan mijn allereerste leerling, Anne. Ik was toen 20 jaar, ondertussen is zij zelf 20 jaar en heeft ze nog steeds pianoles!)
Ik plaatste een advertentie in de Etalage (plaatselijk weekblad) en ik heb ‘m niet bewaard, maar meer dan ‘..gitaar -en pianolessen aan huis, omgeving Sint Geertruid..’ zal het niet zijn geweest. Het werkte, de bal ging rollen, de tamtam deed zijn werk en al snel ging ik elke dag met mijn Opel Corsa op weg. Ik kwam in Sint Geertruid, Maastricht, Mesch, Mheer, Cadier en Keer, Margraten, De Heeg, Eijsden en Gronsveld; een stuk of 20 adresjes. Geweldig vond ik het! Bij mensen aan huis komen, het lesgeven, maar het ‘on the road’-zijn zeker ook. Raampje open, goede muziek luisteren, mijn avondeten al rijdende opeten, kussentjes en dekens op de achterbank, plantjes op het dashboard, de hele mikmak.

Van jongs af aan riep ik al dat ik ‘later als ik groot ben’ liefst eigen baas zou zijn en ‘iets’ met kinderen, mensen, muziek en hulpverlening wilde doen. In die blauwe Corsa begon dat avontuur langzaam werkelijkheid te worden, zonder dat ik het in gaten had.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here