Beste inwoner,

Met de nieuwe avondklok wordt onze wereld weer een beetje kleiner. Onze actieradius wordt geknot, er kan nog minder, en dat haalt in de meesten van ons niet het beste naar boven. We hebben perspectief nodig, een horizon om ons op te richten. Al bieden de maatregelen het uitzicht van gezondheid, velen voelen zich in hun leven te zeer belemmerd.

Door alle beperkingen heeft eenzaamheid een enorme loop genomen, onder ouderen én jongeren. Met de eerste groep sprak ik afgelopen week tijdens een online bijeenkomst. De zorgen zijn groot, zeker omdat eenzaamheid niet altijd zichtbaar is. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Mooie verhalen en verrassende oplossingen die ons via het platform Verenigt u, in online sessies én op de website, bereiken.

Zoals ideeën voor informele zorggroepen of computerlessen, waardoor ook ouderen met digitale middelen contact kunnen houden. Fietsmaatjes en gezamenlijke koffiepauzes. Of neem het verhaal van de kersverse weduwnaar, zonder familie in de buurt. Thuiszorg is er niet, want zelfredzaamheid is zijn trots, al houdt die de eenzaamheid niet op afstand. Wat is het dan fijn dat de nieuwe overburen spontaan opstaan en hun eigen invulling geven aan Dichtbij het leven: met aandacht.

Niet zwijgen, maar aandacht is goud. De kleine ontmoeting, het één-op-één-contact. Misschien gaan we ‘s avonds werken en overdag de natuur in, kuieren met de buurman. Juist de kleinschaligheid maakt het contact intens, en dat kan prima thuis. Misschien heeft u zelf nog een idee of kent u een initiatief. Laat het ons weten op verenigt-u.nl. Dan kijken ook wij als gemeente naar wat er wél kan.

Dieudonné Akkermans,
Burgemeester

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here