In Eijsden-Margraten zetten we kunst en cultuur in om de samenleving te verbinden, te verwonderen en te verrijken. Abby Lümpens, buurtcoach Kunst & Cultuur, vertelt ons meer: 

Wat betekent cultuur voor de gemeente?
“Cultuur is breder dan beeldende kunst, literatuur, theater of muziek en gaat ook over waarden, ideeën en gedrag. Cultuur is een gemeenschappelijk goed, waarbij de gemeente ernaar streeft dat dit door alle inwoners beleefd wordt.”

Wat is de rol van de buurtcoach hierin?
“De buurtcoach is de schakel tussen de beleidsmedewerker en de samenleving en legt verbindingen tussen verschillende partijen. Bijvoorbeeld door culturele initiatieven te koppelen aan actuele thema’s zoals; natuur, duurzaamheid, landschap en leefstijl.”

Hoe komt dit tot uiting?
“Onze culturele projecten ontwikkelen we -waar mogelijk- in samenwerking met inwoners. Sommige projecten zijn kortdurend, terwijl andere projecten een jaarprogramma omvatten. Denk bijvoorbeeld aan SKEM (Structurele Kunsteducatie Eijsden-Margraten) op 9 basisscholen, Taalthuis Taalcafé Online, waarbij anderstaligen de Nederlandse taal oefenen, het project ‘Minibieb’, de culturele fiets- en wandelroute en het KunstFiets-project, waarbij gevonden fietsen een nieuw leven en een sociale bestemming krijgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here