De watersnood van de afgelopen dagen zal niemand zijn ontgaan. Net als alle andere brandweer kazernes van Brandweer Zuid-Limburg zijn ook wij een heel aantal dagen flink in de weer geweest.

De eerste inzet begon afgelopen dinsdagavond. Wij werden in Maastricht ingezet om alhier een aantal kelders leeg te pompen die flink onder water stonden.

Woensdag gedurende de dag werd duidelijk dat er een gigantische hoeveelheid water onze kanten uit zou komen. Onze kazernechef heeft toen doortastend besloten om een rooster te maken waardoor wij 24/7 een bezetting voor handen hadden. Tegen de middag begon de stroom aan meldingen op gang te komen. Wij zijn toen in opdracht van de meldkamer verzocht om ri. Slenaken, Gulpen, Wittem te gaan om hier te gaan ondersteunen.

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag werd duidelijk dat er zich een ramp aan het afspelen was in het centrum van Valkenburg. Hier zijn wij uiteindelijk met onze TS, het duikteam en de boot naar toe gegaan. Alle middelen die onze kazerne ter beschikking heeft werden ingezet om zo goed en kwaad schiks mogelijk mensen te evacueren.

Gedurende de nacht hebben we onze boot ingezet in het centrum van Valkenburg, het water stond zo hoog dat het voor voertuigen niet meer doorgankelijk was. Zelfs onze boot moest af en toe het onderspit delven tegen de sterke stromingen.

Donderdag werd duidelijk dat de afvloed van de maas gigantisch ging worden. Alle zeilen moesten worden bijgezet om de regio Eijsden, Maastricht te beveiligen voor het opkomende water. Zo moest ook onze kazerne worden ontruimd… Samen met de vrijwilligers die niet waren ingezet hebben we de kazerne zo goed mogelijk voorbereid op het opkomende water. Het was een zeer bijzondere ervaring dat we onze kazerne moesten achterlaten en hopen dat deze gespaard bleef van het water.

De hele dag was het onze taak om meldingen af te handelen in de regio Maastricht. Ondertussen hebben onze collega’s van Brandweer Gelderland keihard gewerkt om ons geliefde dorp te beschermen tegen het opkomende water. Zij hebben samen met onder andere de gemeente de dijk opgehoogd en verstevigd. Een flink karwei dat zijn vruchten zeker heeft afgeworpen!!

Vrijdag hebben we hulp verleend in Geulle en Westbroek waar op dat moment ruim 1 tot 1,5 meter water stond en mensen niet meer zelfstandig uit hun huizen konden komen. Nadat wij hier klaar waren zijn we verder gegaan om ondersteuning te bieden aan mensen met ondergelopen huizen, kelders etc.
Vrijdag middag is ons duikteam ook nog gealarmeerd voor een voertuig te water in Kanne. Ondanks dat onze duiker het slachtoffer zeer snel had gevonden mocht onze hulp niet meer baten. Het slachtoffer was helaas al overleden.

Zaterdag stond eveneens in het teken van kelders leeg pompen en zo veel mogelijk hulp te bieden aan hen die dat behoeven. De ravage die het water achter heeft gelaten was enorm en soms niet te bevatten.

Gedurende 4 dagen is onze TS continu (24/7) op de weg geweest met een volledige bezetting. Dit had niet gekund zonder de tomeloze inzet van al onze vrijwilligers die vaak dubbele diensten draaiden of na hun reguliere werk direct door gingen naar de Brandweer. We willen dan ook een speciaal woord van dank geven aan al onze vrijwilligers maar zeker ook aan hun partners en familieleden die onze brandweermannen en -vrouw veel hebben moeten missen afgelopen dagen.

Om af te sluiten wensen we iedereen die last heeft gehad van het water veel sterkte toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here