Hedenavond vond onder vrij koude temperaturen de jaarlijkse Dodenherdenking plaats op een druk bezocht Vroenhof. De redactie van Eijsden.nu was ook aanwezig tijdens deze herdenking.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei bij het monument der Gevallen Verzetslieden aan de Vroenhof herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlands of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In het bijzonder herdenken wij natuurlijk de gesneuvelden uit de gemeente Eijsden-Margraten en met name diegene die jaarlijks bij het monument aan de Vroenhof in Eijsden herdacht worden.

Tevens herdenken wij de Joodse medeburgers die in 1940 – 1945 uit onze gemeente zijn weggevoerd om in een onmenselijke duisternis te verdwijnen.

De herdenking werd geopend door een commando van de commandant van schutterij St. Sebastianus Oost-Maarland.

Na een korte toespraak en de kranslegging door Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten werd er door Klaroenblazer Jos Warnier van het Trommel- en Klaroenkorps Koninklijke Harmonie Sainte Cécile De Last Post voorgedragen gevolgd door twee minuten stilte.

Vervolgens werden er door kinderen van Basisschool Tangram uit Eijsden, Basisschool Sint Gertrudis uit Sint Geertruid en Basisschool de Den uit Mheer enkele gedichten ten gehoren gebracht.

Tevens hield Pastoor Janssen van onze parochie een korte toespraak. Hij riep op tot verbroeding en tot het accepteren van elkaar.

Tussentijds werden er nog enkele choralen uitgevoerd door het het koperensemble van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile.

Hierna werden er met assistentie van de Scouting Eijsden en Scouting Margraten bloemen gelegd door de familieleden van de overledenen, bloemlegging door pastoors van de kerken, bloemen namens Schutterij St. Sebastianus Gronsveld, een afvaardiging van het Belgisch monument in Heer, Mr. Williams namens de American Battle Monuments Commission te Margraten, bloemen door Basisschool Tangram te Eijsden, Basisschool St. Gertrudis St. Geertruid en Basisschool Mheer, bloemen door een afvaardiging van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile den de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden, Kerkelijk zangkoor St. Christina, Scouting Eijsden, Scouting Margraten en bloemen namens de Joodse Gemeenschap in Limburg.

Nadat een ieder de gelegenheid had gehad om bloemen te leggen bij het monument der Gevallen Verzetslieden legt Burgemeester Akkermans nog bloemen bij het Joods Monument.

 

Na een commando van de commandant van schutterij St. Sebastianus Oost-Maarland werd de Dodenherdenking afgesloten. Mede namens het gemeentebestuur dank aan iedereen die deze avond aanwezig is geweest. Laten we deze slachtoffers jaarlijks op gepaste manier herdenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here