Met ingang van 21 mei 2018 is er in Eijsden (NL) een onafhankelijk nucleair meetstation actief. Het meetstation maakt onderdeel uit van het Tihange Doel Radiation Monitoring (TDRM), openbaar, netwerk.

Nadat er eerder in Goes (Zeeland) een meetstation werd geplaatst en er in België, Duitsland en Luxemburg ook al meerdere meetstations actief zijn, is er nu ook in Eijsden (Limburg NL) een meetstation actief.

Eigen metingen

TDRM is een particulier initiatief van bezorgde milieuorganisaties en burgers die middels eigen metingen, in de regio Tihange en Doel, een netwerk hebben gevormd dat onafhankelijk is van politieke, commerciële en administratieve processen. Verder wil TDRM altijd toegang hebben tot eigen betrouwbare meetgegevens en is TDRM van mening dat die informatie altijd ter beschikking moet staan van iedereen.

TDRM staat voor transparantie, helderheid, deskundigheid (er werken diverse stralingsdeskundigen mee aan dit project)  en voorziet in de behoeft van het “grote publiek om voorzien te worden van “ongefilterde” informatie.

Het nucleair meetstation station is geplaatst bij Rob Hoenen thuis in Eijsden. Hij was een van de organisatoren van de mensenketting tegen Tihange en Doel die vorig jaar plaatsvond en meer dan 50.000 deelnemers telde. Hoenen: “voor mij is het een logische stap om mee te doen aan dit netwerk. Ik ben zéér kritisch ten aanzien van onze Nederlandse overheid als het gaat over de manier waarop zij met ons omgaat waar het o.a. de Belgische kerncentrales betreft! Het vertrouwen in de Belgische regering ontbreekt bij mij al volkomen maar de Nederlandse regering en de provincie Limburg maken mij bepaald ook niet vrolijk. De veiligheidsregio Zuid-Limburg vertrouwd op de Belgische en Nederlandse overheid en ik ben er totaal niet van overtuigd dat wij, inwoners van Limburg, op tijd gewaarschuwd worden in het geval van een bepaald niet ondenkbeeldige kernramp in Tihange. Eijsden ligt in Nederland het kortst bij Tihange (38 km) en het plaatsen van een onafhankelijk meetstation is, met gemiddeld een zuidwestelijke wind door het Maasdal, voor mij een absolute noodzaak.”

Meer informatie : www.tdrm.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here