Op zondag 9 juni 2019 ontving de Koninklijke schutterij Sint Sebastianus Gronsveld een Erepenning in zilver van burgemeester Dieudonné Akkermans.

De schutterij viert dit jaar haar 400-jarig jubileum. “Een bijzondere en feestelijke mijlpaal voor dit cultureel erfgoed met een uitstraling tot ver buiten de gemeentegrenzen”, aldus een verblijde burgemeester Dieudonné Akkermans.

De geschiedenis van de Koninklijke schutterij Sint Sebastianus Gronsveld gaat terug tot 1619. In dat jaar verzochten de inwoners van Gronsveld de grafelijke familie Van Bronckhorst om een schutterij op te richten. De familie stemde hiermee in en schoot de eerste vogel af tijdens het Koningsvogelschieten. Symbolisch voor dit moment pronkt de zilveren vogel tot op de dag van vandaag aan het koningszilver.

Tradities en jubilea
Vanaf het eerste jaar zijn het Koningsvogelschieten en het begeleiden van de traditionele processie twee vaste tradities van de schutterij. Alléén tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle activiteiten onderbroken.

In 1969 vierde de schutterij haar 350-jarig bestaan. Ter ere daarvan ontving de schutterij het predicaat ‘Koninklijk’. Tevens werd in de toenmalige Landbouwschool een grote tentoonstelling over de geschiedenis van de schutterij georganiseerd. Het thema van het 400-jarig jubileum is: ’Ontvangen, koesteren en doorgeven van het culturele erfgoed’. Vandaar ook de bijzondere aandacht en betrokkenheid van de senioren, de jeugd en de lokale verenigingen plus de verbroedering met andere broederschappen uit het schutterswezen.

Erepenning in Zilver
De Erepenning in zilver kan worden toegekend als blijk van waardering aan een persoon, vereniging, stichting of instelling die zich langdurig en op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt. Als bewijs van toekenning van de Erepenning in zilver ontvangt de onderscheidende een zilveren draagspeld. De begiftigde vereniging, stichting of instelling ontvangt een gewaarmerkt uittreksel van gemeentelijke onderscheidingen. De zilveren erepenning is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Fons Bemelmans uit Eijsden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here