Beste inwoner,

Zelfs Onze Lieve Heer komt niet ongeschonden door de crisis. Afgelopen woensdag werd Noorbeek opgeschrikt door een brand in de Brigidakerk. De contouren staan er nog, het dak zit er nog op. Godzijdank raakte niemand gewond. Alle hulpverleners zijn veilig. Maar als dorp zijn we wel in onze ziel geraakt.

Na het nieuws werd ik overvallen door een golf van verdriet. Het interieur van de kerk werd verwoest, het altaar ging in vlammen op. Het beroemde orgel is niet meer. Ik denk aan orgelmaker Wilhelm Koulen uit Waldfeucht, aan de 3200 francen die in 1852 voor de installatie werden neergeteld. Een buitengewoon orgel van hoge kwaliteit. Ik mis zijn klanken nu al.

En net als ik mijzelf in weemoed dreig te verliezen, komt u in actie. Burgers, bisdom en kerkbestuur slaan de handen ineen. Paviljoen Berggalm gaat dienst doen als ontmoetingsplek. De snelheid waarmee deze tegenslag wordt beantwoord, is een toonbeeld van wendbaarheid, trouw en traditie. En zo wordt uit de as van dat befaamde orgel nieuwe hoop geboren.

Houd elkaar ook de komende weken vast. Onze tradities zijn sterk genoeg om tegenslagen aan te kunnen. Om door de regen de zon, door de rook de lach van carnaval te zien. We vieren dit feest van verbondenheid wel een jaartje thuis. Het platform – Verenigt u – wordt door bewoners en verenigingen omarmt, culturele spelers zien nieuw perspectief. We komen er wel. Dat heb ik deze week opnieuw gezien.

Dieudonné Akkermans,
Burgemeester

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here