Zaterdag 18 mei is het zover: De Dag van de Cramignon. Komen jullie ook? Dansen jullie deze dag ook de Cramignon? Daarnaast wordt tevens het nieuwe speciaal bier ‘Le Cramignon’, gemaakt door Breusterbrouwers met enkele lokale ingrediënten, gepresenteerd. Alle reden dus om hierbij aanwezig te zijn.

Op verschillende plekken in Zuid-Limburg en Wallonië wordt bij speciale gelegenheden – in het kader van de jaarlijkse Bronk viering of de kermis – een bijzondere en eenvoudige volksdans opgevoerd. Een reidans, de zogenaamde ‘cramignon’.

Deze cramignon vindt zijn oorsprong in de omgeving van Luik en kronkelt als het ware stroomafwaarts met de Maas mee. De traditie heeft zich aan beide kanten van de grens op verschillende manieren ontwikkeld, maar nog altijd zijn er meer overeenkomsten dan verschillen te zien en te horen.

Geïnspireerd door het motto Erfgoed verbindt, Europa inspireert organiseren we op zaterdag 18 mei 2019 een bijzonder evenement ‘De dag van de Cramignon / Le Jour du Cramignon’. Inwoners van dorpen boven en beneden de Maas, uit Limburg en Wallonië, reiken elkaar letterlijk de hand. Hand in hand dansen en zingen we samen de Waalse en Limburgse cramignons: een eeuwenoude, maar springlevende traditie. En inderdaad, de cramignon met zijn muziek en dans verbindt, niet alleen de mensen binnen de dorpsgemeenschap maar ook de dorpen onderling, zelfs over de taal- en landsgrenzen heen!

We nodigen u van harte uit om bij dit evenement aanwezig te zijn. Een kans om ons gezamenlijk cultureel erfgoed te verkennen en te verankeren, zodat ook de generaties ná ons de cramignon hand in hand blijven dansen, zingen en beleven. De dag van de Cramignon zal volledig tweetalig zijn, in het Nederlands en het Frans. Iedereen kan zijn eigen taal horen en spreken, de reidans en de muziek is de taal die we allemaal verstaan en die ons verbindt.

Het eerste deel van het programma vindt plaats bij het voet- en fietsveer De Cramignon, dat ter hoogte van Eijsden-Lanaye de Maas en de grens oversteekt. Het veer bestaat dit jaar 15 jaar en ook dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op de locatie aan het Bat in Eijsden zal over het water de muziek vanuit België naar u toe komen varen, waarna u hartelijk welkom wordt geheten. Aanvang 15.00 uur.

Onder muzikale begeleiding lopen we naar de tent op het Vroenhof plein (voor café ’t Kelderke). Hier wordt u door verschillende sprekers toegesproken en muzikaal meegenomen in de geschiedenis en de betekenis van het bijzondere fenomeen de ‘cramignon’ en de plannen voor de toekomst. U ziet en hoort de overeenkomsten van de traditie aan beide zijden van de grens.

Vervolgens vindt de première plaats van de film ‘De Cramignon’ die meerdere cramignons en de achtergrond van de feestelijkheden in Nederland en België in beeld brengt. Wordt het nieuwe speciaal bier ‘Le Cramignon’, gemaakt door Breusterbrouwers met enkele lokale ingrediënten, gepresenteerd.

Daarna hopen we op een feestelijke stemming waarin we gezamenlijk de cramignon dansen op de melodieën die wij allemaal kennen, om zo het nieuwe cramignon seizoen in Nederland en België in te luiden. Bekijkt u vooral ook de korte teaser van ‘De Cramignon’ film. Klik hier voor de film.

Met vriendelijke groet,
Gerry Jacobs
Wethouder van onder andere cultureel Erfgoed
Gemeente Eijsden-Margraten (NL)

Serge Fillot
Burgemeester Commune d’Oupeye (B)

OPROEP: Bent u normaal een van de cramignon dansers? Voel u vrij om deze dag mee te dansen en trek uw bijpassende klederdracht aan. Weet u daarnaast nog iemand voor wie deze dag een mooi evenement zou zijn, stuur de uitnodiging vooral door! Iedereen is welkom. U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here