uit eijsdens verleden

Het eind van het jaar nadert. Een tijd om terug te kijken en te reflecteren op de ultrakorte geschiedenis die één jaar omvat. Het lijkt wel of 2020 veel langer heeft geduurd dan andere jaren. Dat komt niet door de extra schrikkeldag, maar door de opeenstapeling van telkens weer ongewone, zeer onverwachte en zeer ingrijpende gebeurtenissen die ons allemaal raken, lokaal, landelijk en wereldwijd.

Binnen een jaar tijd is er een scheidslijn tussen voor en na de komst van het Covid-19 virus. We kijken bevreemd naar televisiebeelden uit januari 2020 waarin mensen elkaar begroeten met een hand, kus of knuffel, alsof het om een film uit de jaren vijftig gaat.

Terug kijken naar de geschiedenis doen we ook in nieuwe uitgave van Uit Eijsdens Verleden. Deze keer gaan we heel ver terug in het verleden. Archeoloog Joep Orbons neemt ons in het eerste deel van het artikel De wandelende Hof van Maarland mee op zijn zoektocht naar verborgen vondsten uit de Romeinse en laatmiddeleeuwse tijd. Hij laat zien hoe archeologen kunnen ontdekken wat er aan relicten in de bodem verborgen zit, zonder een spade in de grond te steken.

Verder rondt in deze uitgave Henk Boersma zijn kroniek van het jaar 2001 af. In dit derde deel memoreert hij gebeurtenissen die in Eijsden plaatsvonden tussen september en december van dat jaar. Hij put daarvoor uit de regionale en en lokale pers.

Ook de Limburger Koerier blijft een bron van historische wetenswaardigheden. In eerdere uitgaven waren we gebleven bij het jaar 1904. Daar pakken we de draad weer op. Eijsden blijkt in die tijd dol op zomerfeesten te zijn. De Limburger Koerier rapporteert een aaneenschakeling van kermissen, wielerfestijnen en muziekoptredens met als hoogtepunt het huwelijk van graven Isabelle de Geloes met graaf Joseph d’Outremont. Mathieu Theunissen doet verslag van de dagenlange festiviteiten.

Voor de rubriek Jongens van de Maas portretteert Eddy Piters de visser Sjeng Martens, de opa van de veerman Jules over wie we in Uit Eijsdens verleden nr. 151 hebben geschreven. En zoals gebruikelijk sluiten we af met de rubriek Kal Plat! waarin het Eijsdens dialect in ere en in herinnering wordt gehouden.

Kortom, weer een boeiend stuk geschiedenis van uw eigen regio en mogelijk een origineel cadeau deze maand. U mag zichzelf deze uitgave natuurlijk ook cadeau doen.

Losse nummers zijn verkrijgbaar in de winkel van Lidwine Partouns in de Kerkstraat voor slecht € 7,50 of via ons secretariaat.

Wilt u nog meer geschiedenis beleven? Voor € 20,00 kunt u al lid / abonnee worden en krijgt u 4 uitgaves boordevol interessante verhalen uit het recente verleden of van langer geleden. Kijk daartoe op onze vernieuwde website Eijsdensverleden.nl onder “lid worden”, of neem contact op met ons secretariaat 06-48244563 of per mail secretaris@eijsdensverleden.nl U krijgt de uitgaves dan thuisbezorgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here