Het nieuwe nummer van Uit Eijsdens Verleden nr. 158 is uit. Het biedt weer een gevarieerd aanbod van verhalen die betrekking hebben op de geschiedenis van Eijsden.

Over de geschiedenis van de vroegere en huidige stuw in Visé in de Maas vlakbij Eijsden heeft Eddy Bruyère een artikel geschreven in “Le Papegaie”, het verenigingsblad van de Arquebusiers de Visé (schutterij). De Nederlandse vertaling van dit verhaal is opgenomen in dit nummer.

De Diepstraat was weleer dé handelstraat van Eijsden. Belangrijk onderdeel van de bedrijvigheid waren de ondernemingen van de familie Manderveld, die in de negentiende eeuw naar Eijsden kwam, een eeuw lang economisch en maatschappelijk zeer actief was en van wie nazaat vorig jaar vanuit de Verenigde Staten op zoek ging naar zijn roots. Over deze familie Manderveld hebben Sahar Khosrovani en Marie-Anne van der Kruijs veel wetenswaardig uit de archieven opgedoken.

Verder in het nieuwe nummer een rapportage over hoe vroeger in Breust carnaval werd gevierd, en in het tweede deel van de zoektocht naar de wandelende Hof van Maarland gaat Joep Orbons dit keer de lucht in en toont ons hoe weerbarstig archeologisch onderzoek kan zijn. En natuurlijk ontbreekt ook dit keer niet de vaste rubriek Kal Plat.

Losse nummers zijn verkrijgbaar bij Lidwine Partouns in de Kerkstraat voor slechts € 7,50 of aan te vragen via ons secretariaat.

Wilt u nog meer geschiedenis beleven? Voor € 20,00 per jaar kunt u al lid / abonnee worden en krijgt u jaarlijks 4 uitgaves boordevol interessante verhalen uit het recente verleden of van langer geleden. Kijk daartoe op onze website www.eijsdensverleden.nl onder het kopje ‘lid worden’, of neem contact op met ons secretariaat 06-46303591 of per mail secretaris@eijsdensverleden.nl U krijgt de uitgaves dan thuisbezorgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here