De gemeente Eijsden-Margraten werkt aan een vernieuwde samenwerking tussen de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), de jongerenwerkers van Trajekt en politie. Het speerpunt daarbij is de jeugd. Een goede samenwerking tussen de partijen bestond al, maar juist in deze tijd wordt deze geïntensiveerd. 

De boa’s, jongerenwerkers en politie stemmen zaken onderling af. Ziet de wijkagent dat een jongere het ergens moeilijk mee heeft? Dan schakelt hij of zij met de jongerenwerkers van Trajekt, maar het draait niet alleen om het stukje handhaving. De gemeente kijkt samen met haar partners naar alternatieve activiteiten voor de jeugd. Voor fysieke activiteiten zijn de mogelijkheden voorlopig nog beperkt. Trajekt maakte daarom een verschuiving naar online jongerenwerk. De jeugd bereikt de jongerenwerkers via social media en apps en andersom startte Trajekt met een voorlichtings- en activiteitencampagne door te vloggen. De verschuiving naar online staat nog in de kinderschoenen, maar een versterkte, integrale samenwerking tussen alle partijen gaat daar nu meer vorm aan geven. Tobias Vermin, jongerenwerker bij Trajekt, benadrukt hoe belangrijk dat is: “Jongeren staan in de bloei van hun leven en willen leuke dingen doen. We merken vooral dat de jeugd een plek mist waar ze samen kunnen chillen, het is daarom belangrijk dat we met alle partijen kijken welke alternatieven er zijn voor de jeugd. Voor jongeren is fysiek contact belangrijk, nu dat niet kan is er soms onbegrip.” Toch doen ze het goed volgens hem: “Tijdens de eerste golf kregen we veel vragen via onze socialmediakanalen. Nu, in de tweede golf, zijn jongeren goed op de hoogte en houden ze zich beter aan de regels.”

Niet alleen de boa’s en politie, maar ook het jongerenwerk motiveert de jeugd om de coronamaatregelen na te leven. Toch is de tijd van waarschuwen voorbij; waar de jeugd er voorheen nog met een waarschuwing onderuit kwam, wordt nu beboet door de boa’s en politie. Dees Heuts (Openbare Orde en Veiligheid): “Onze boa’s gaan sneller handhaven. We willen voorkomen dat de jeugd naar het buitengebied trekt voor illegale feestjes in groeves en grotten, maar dat betekent wel dat we samen moeten kijken naar alternatieven voor de jeugd. Onze buurtcoaches bedenken in samenwerking met het jongerenwerk activiteiten voor de jeugd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here