In het kader van 75 jaar bevrijding roept Stichting Margraten Eerbetoon alle Limburgse jongeren tot 25 jaar op tot het schrijven van ‘de monoloog voor de vrijheid’. De monoloog is onderdeel van het programma ‘Vrijheid geef je door’, waarmee de stichting samen met jongeren wil stilstaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De winnende monoloog wordt in september op scholen, bij de Vrijheidsmars en het Liberation Concert opgevoerd.

Dit jaar viert Limburg 75 jaar in vrijheid leven. Op 12 september 1944 werd Mesch, als eerste dorp in Nederland, bevrijd. De gebeurtenis van toen heeft het leven van alle Limburgers, jong en oud, bepaald. Jongeren kennen de verhalen van oorlog en bevrijding echter steeds minder uit eerste hand. Om hen te betrekken bij de viering en herdenking van 75 jaar bevrijd zijn, heeft Stichting Margraten Eerbetoon, in aanloop naar het Liberation Concert 2019, het programma ‘Vrijheid geef je door’ ontwikkeld.

Met een Vrijheidsmars en verschillende flashmobs, gedenkt de Stichting met de nieuwe generatie de gebeurtenissen van toen in dankbaarheid voor de vrijheid van nu. Het Liberation Concert, vormt het slotstuk van het programma. Voor het muzikale eerbetoon dat jaarlijks op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten weerklinkt, is dit bijzondere jaar gekozen voor Mahlers 2e symfonie, die zal worden uitgevoerd door meer dan 111 musici van philharmonie zuidnederland, Studium Chorale en het Brabant Koor.

De monoloog voor de vrijheid wordt begin september op scholen in Zuid-Limburg opgevoerd door Toneelacademie Maastricht onder muzikale begeleiding van philharmonie zuidnederland. Daarnaast is hij op 15 september 2019 tijdens de Vrijheidsmars in Maastricht en het Liberation Concert op de begraafplaats in Margraten te zien. De winnaar van de wedstrijd mag ook mee vormgeven óf meedoen met de uitvoering van de monoloog. Jongeren hebben tot 15 juli de tijd hun monoloog in te zenden. Op 20 augustus wordt de winnende monoloog bekend gemaakt door de stichting. De winnende inzendingen worden online gepubliceerd.

Voor wie: alle Limburgers tot 25 jaar oud
Lengte: maximaal 550 woorden
Deadline: 15 juli
Insturen: marlou@viastory.com

Klik hier voor de opdracht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here