Op zaterdag 14 mei vierden we de Dag van de Cramignon, een reidans, een stukje Cultureel erfgoed dat mensen verbindt. Evenals de Maas, die België met Nederland verbindt.

De dag werd om 15.00 uur officieël geopend met een korte toespraak door Wethouder Gerrie Jacobs. Het is niet voor niks, dat ons veerpont De Cramignon is genoemd, verbinding tussen beiden zijden van de Maas. Alweer 15 jaar geleden dat het veerpont in de vaart ging. Iets wat beslist niet zonder slag of stoot is gegaan. Maar in deze tijd niet meer weg te denken.

Er wordt dank uitgesproken aan de toenmalige ambtenaren Jef Gelissen en Ellen Peerboom die geholpen hebben bij de realisatie van dit alles. In het bijzonder wordt een grote dank uitgesproken aan veerman Jules Martens. Hij is degene die destijds het vertrouwen kreeg en zich al 15 jaar op voortreffelijke wijze inzet hiervoor. Het is niet vanzelfsprekend om 7 dagen per week heen en weer te varen maar hij doet het toch maar.

Als dank krijgt veerman Jules een mooi bierpakket overhandigd met uiteraard als inhoud de Cramignon die later op de dag gepresenteerd werd.

Na deze opening werd er door de harmonieën lang zal hij leven gespeeld en in optocht naar het Vroenhof getrokken waar het programma verder ging.

Op het Vroenhof aangekomen een warm welkom aan de gast-harmonieën Des Anciens Chapelier de la Vallee du Geer, Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer, Koninklijke Oude Harmonie Eijsden en Koninklijke Harmonie Sainte Cecile uit Eijsden.

Verder een welkom aan de Jonkheden uit Eijsden, Maarland, Oost, Mesch, Breust, Caestert, Mheer, Noorbeek en St. Geertruid. Iedereen kent de spelregels en weet dat ze tijdens de Bronk allemaal hun eigen grondgebied hebben en vaak gekoppeld aan een bepaalde harmonie, maar deze dag gaat het om de verbroedering onderling en een ieder werd dan ook uitgenodigd om de cramignon mee te doen.

Verdere gasten deze dag waren Burgemeester van Oupeye de heer Serge Filot, Schepen van Vise Mathieu Ulrici, De heer Julien Woolf, de heer Pierre Bernard van het Nederlands Consulaat in Luik, de heer Guido Proesmans Echevin de la Commune de Jurpelle. De besturen van de verschillende Heemkunde verenigingen.

Vervolgens hebben de heren Armand Oprey uit Mheer en de heer Alain Dethise uit Eben-Emael een stukje verteld over de historie van de Cramignon.

Daarna was het tijd voor de film die aan beide zijden van de Maas werd gemaakt door Rob Essers.

Na dit alles werd uiteindelijk het speciaal voor deze dag gebrouwen bier door de Breuster Brouwers “Le Cramignon” gepresenteerd door een van de brouwers Ron Warnier. Iedereen werd in de gelegenheid gesteld om het eerste glas Le Cramignon gratis te proeven.

Na alle toespraken werd er opgeroepen tot het spelen en dansen van de Cramignon voorafgaand door de Reimeid met het rei-boeket.

Al op al een zeer geslaagde dag waarop wellicht volgend jaar een vervolg gaat komen maar dan aan de andere kant van de Maas.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here