‘Maak eens een pas op de plaats’. Dat is de kerngedachte van het boek ‘Sjtepke Truk’ van Laur Rutten dat binnenkort verschijnt. Een verzameling van 25 verhalen welke direct gekoppeld zijn aan even zoveel liedjes die op zes verschillende cd’s zijn verschenen. Zijn eerste cd ‘Uëver de Grens’ verscheen in 1996. Dat is alweer 25 jaar geleden. Daarna volgden nog vijf cd’s waarvan de laatste, ‘Grenzeloos’, in 2019 werd gepresenteerd.

Vanaf zijn jeugdjaren is Laur bezig geweest met muziek. Het spelen, zingen maar vooral maken van liedjes en dat in allerlei verbanden. Het ging van pianoles bij de nonnen in het Ursulinenklooster in Eijsden, het orkest Espéde, schoolcabarets, een koordirigentschap, het kolderieke Trio Oengder Oes, kindertheater ZingZang, uiteindelijk naar een solocarrière als singer-songwriter. In die laatste hoedanigheid heeft hij op ontelbare plaatsen in de provincie en ook daarbuiten acte de présence gegeven, en niet zonder succes. Naast een uitverkiezing van drie cd’s tot ‘Limburgs Leefste’ haalden liedjes van Laur een hoge notering in de radio L1 Top 10. Ook een aantal tv-clips hebben bijgedragen tot een grotere naamsbekendheid en daaruit voortvloeiend succes.

Gaande de jaren werd steeds vaker naar ‘de verhalen achter de liedjes’ gevraagd. Zeker vanaf het moment dat de ‘afzonderlijke liedjes’ samen een avondvullende voorstelling werden. De rode draad in zijn oeuvre werd steeds zichtbaarder. In zijn omgeving en bij de liefhebbers werd de belangstelling voor ‘de onderliggende verhalen’ steeds groter. Als die maar eens opgeschreven zouden worden. En dat laatste is nu ook gebeurd.

Aan dit boek ligt een gedegen onderzoek ten grondslag. Dit heeft uiteindelijk een liedlijst opgeleverd die samengesteld is door veel luisteraars/liefhebbers die Laur gedurende zijn carrière vanaf het begin of recenter hebben gevolgd.

Zelfs voor de echte kenners van de liedjes van Laur bevatten de verhalen veel nieuwe of soms herkenbare weetjes en wellicht onverwachte verrassingen. Zo zullen de verhalen van de liedjes ‘Broonk’ ,Mèrregraote’ en ‘Grenzeloos’ vooral voor de inwoners van de respectievelijke kernen Eijsden en Margraten zeker tot de verbeelding spreken, maar tegelijk ook een ‘ander c.q. nieuw licht’ op het een en ander werpen.

Maar uit alle afzonderlijke verhalen blijkt dat de liedjes ‘niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen’. Natuurlijk lagen en liggen de onderwerpen volgens Laur voor het oprapen, maar levenservaringen en de actualiteit verwerken in vaak tijdloze liedjes was een monnikenwerk dat Laur, naar eigen zeggen, ‘veel sjpas en levensvreugde tot in talloze kleine uurtjes heeft gebracht’.

Het boek wordt door mensen, die tijdens het schrijfproces als meelezer er vooraf kennis van mochten nemen, als deels autobiografisch gedefinieerd. Niet alleen  onze gemeenschappelijke (voor)geschiedenis maar ook het sfeerbeeld van zijn ‘vroegere thuis’ verklaren voor een belangrijk deel het hoe en waarom van de verhalen en de liedjes die daaruit voortgekomen zijn. Bijzonder aan dit boek is dat de liedjes behalve gelezen ook beluisterd kunnen worden. Ingebonden in het boek bevinden zich twee verzamel-cd’s. Daarnaast zijn alle liedjes ‘streambaar’.

Met het verschijnen van dit boek komt een voorlopig einde aan een lange tijd van zelfreflectie, onderzoek, (her)lezen, (her)schrijven, mailen, bellen, appen, luisteren, vragen, overleggen, ontmoeten, discussiëren, (dag)dromen en wie weet wat nog meer om ‘Sjtepke Truk’ te kunnen presenteren aan ‘de wereld’. Het boek is nu af maar het zal volgens Laur nooit helemaal klaar zijn omdat wij allemaal én de tijden waarin we leven, zeker tegenwoordig, elke dag veranderen.

Hopelijk is ieders nieuwsgierigheid naar dit bijzondere boek gewekt. Naar verwachting zal in de loop van dit jaar een officiële presentatie plaatsvinden.

Om verzekerd te zijn van een exemplaar van ‘Sjtepke Truk’ is het mogelijk om vooraf in te tekenen. Stuur dan een bericht naar sjtepketruk@gmail.com of bel naar  06-39873439. Dan komt uw naam op een lijst die, uiteraard met vooraf door u gegeven toestemming, in het boek opgenomen zal worden.

Prijs bij voorintekening, inclusief een verzamel/dubbel cd               € 24,00

Daarna is het boek te koop voor                                                       € 27,50

De verkooppunten zullen later bekend gemaakt worden.

De winstmarge komt ten goede aan ‘Stichting Jambo Hakuna Matata’.

www.jambohakunamatata.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here