Met gemengde gevoelens hebben we de afgelopen tijd kennisgenomen van de berichtgevingen in de media. Het begon met de IKL-affaire, gevolgd door het opstappen van alle gedeputeerden en gouverneur Bovens en aansluitend ook burgemeester Akkermans. Het is fascinerend te zien hoe velen enkel degene die het hardst schreeuwt volgen, zonder zich af te vragen of de waarheid gesproken wordt.

Waar rook is, is vuur en moeten antwoorden komen. Maar tijd en een kans om de feiten boven tafel te halen is er schijnbaar niet. Er moeten nu koppen rollen. Dit hele gebeuren laat ons zeker niet onberoerd en heeft een behoorlijke impact. In andere termen: wij krijgen hier meer dan buikpijn van.

Een raadsvergadering zoals die van 20 april jongstleden is ongekend. Verrast door het besluit van burgemeester Akkermans om op te stappen. Wij waren er stil van. Zelfs de schreeuwende oppositie was er stil van, voor eventjes dan. Het CDA heeft veel respect voor de beslissing van de heer Akkermans. Het ambt is inderdaad groter dan de persoon zelf. Een zeer moedig besluit. Wij waarderen en hebben veel respect voor de tomeloze inzet van de heer Akkermans voor onze gemeente Eijsden – Margraten de afgelopen 10 jaar.

De oppositie wilde direct daarna alsnog een debat aan de agenda toevoegen over de integriteit en de bestuurscultuur in Eijsden – Margraten. Met modder gooien was niet hun intentie, zei men, al blijkt uit een 5 pagina’s tellende intro dat dit wel degelijk het doel is. Een debat willen wij zeker aangaan, graag zelfs, maar niet onvoorbereid. Laat staan met de emoties van deze avond. Het is ondertussen tekenend voor de oppositie. Niet debatteren op feiten, maar een bijna persoonlijke hetze voeren tegen de coalitie en als ze hun zin niet krijgen, voor de zoveelste keer weglopen van hun verantwoordelijkheid uit de raadszaal. Dat noemen ze dan respect hebben voor de kiezer?

Van onze zijde is er in ieder geval ook behoefte om duidelijkheid te krijgen. Spoedig ook. De aanvraag voor een debat met vragen lag voor dinsdagavond al klaar. Wij hebben ook behoefte aan volledige openheid over de relatie tussen de gemeente en het IKL en onder andere aan de voormalige directeur van IKL gelieerde bedrijven. Alle stukken daarover zijn vorige week ook op ons verzoek openbaar gemaakt en staan op de website van de gemeente. De discussie daarover in de raad moet zeker plaatsvinden, maar niet onvoorbereid en niet op basis van meningen, suggesties en verdachtmakingen. Met open vizier en oprecht. Gebaseerd op feiten en bewijzen. Met respect voor elkaar en ieders mening.

CDA EIJSDEN – MARGRATEN

Fractieleden:
Erwin Debie, Armand Opreij, Peter Hendriks, Ine Weerts – Drummen, Frans van de Weerdt, Jos Oostenbach, Roger Ritzen en Nadine Huids.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here