Beste inwoner,

Met een uitzonderlijk Vastelaovend is de vastentijd van start gegaan. Veertig dagen van vasten en bezinning, als voorbereiding op het Paasfeest. Een tijd waarin christenen hun dagelijks leven overdenken. Door af te zien van overmatige spijs en drank, van vlees en vis op sommige dagen, van roken of andere ‘geneugten’.

Afzien van genoegens, stilstaan bij het leven van alledag: het afgelopen jaar hebben we er vaak over gesproken. Niet omwille van het geloof, maar gedwongen door een virus dat onze wereld nog steeds tot stilstand dwingt. We zien weer wat écht belangrijk is: onze gezondheid, de vrijheid om elkaar te ontmoeten. Klaarstaan voor je naasten.

De 40 dagen durende vastentijd kan beschouwd worden als een een soort van voorjaarsschoonmaak voor lichaam en ziel. Het doel is dat wij innerlijk zuiver en helder worden en de wereld bewuster waarnemen. Het is het beginstadium van de verlichting.

Toch is het jammer dat de vastentraditie zo weinig leeft. Het échte vasten, zoals onze islamitische dorps- en landgenoten doen, kennen we nauwelijks nog. Terwijl het principe zo waardevol kan zijn. Ik heb zelden zo genoten van een pilsje op het terras dan afgelopen zomer, toen dat weer mocht. Vrij naar De Dijk: als het er niet is, weet een mens pas wat het mist. Het kan geen kwaad onszelf daar af en toe aan te herinneren.

Dieudonné Akkermans,
Burgemeester

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here