‘Een hand toegereikt krijgen is heel belangrijk’

Meer dan dertig procent van de volwassenen in Eijsden-Margraten voelt zich emotioneel eenzaam. Als we kijken naar de sociale eenzaamheid binnen onze gemeente is hier sprake van ruim 45 procent bij volwassenen tot 65 jaar en bijna 53 procent bij ouderen. Welk verhaal schuilt achter deze cijfers? In de Week tegen Eenzaamheid – van 1 tot en met 8 oktober – publiceren wij verhalen die schuilgaan achter eenzaamheid.

De 58-jarige Brigitta, die vanwege haar werk anoniem blijft, werd drie jaar geleden plots weduwe. Ze deelt haar verhaal over de daarbij horende eenzaamheid en de impact ervan op het dagelijks leven – maar bovenal vertelt ze over het lichtpuntje aan het einde van de tunnel.

‘Mensen hebben begrip en aandacht, maar de impact blijft groot’

Op de vraag wat eenzaamheid volgens Brigitta is, antwoordt zij dat het voor haar betekent dat je niks met iemand – die voor jou speciaal is – kunt delen. Die ‘iemand’ is voor Brigitta haar wijlen partner, die in 2017 overleden is. Ze heeft haar vrienden en familie om zich heen, maar het gemis van haar echtgenoot, een maatje waar je altijd op kunt terugvallen blijft. Toen haar man tijdens het klussen plotseling overleed aan de gevolgen van een harstilstand, raakte ze haar levensdoel kwijt. Binnen enkele seconden veranderde haar leven radicaal. Hoewel het haar lukte met ondersteuning van professionele hulp uit het dal te klimmen, bleef de eenzaamheid aan haar knagen. Brigitta zit vaak alleen thuis en moet ook buiten de deur veelal alleen erop uit. “Natuurlijk staan je naasten voor je klaar als het gaat om rouwverwerking”, vertelt ze, “maar voor de mensen uit je omgeving gaat het gewone leven door. Begrip na het overlijden van mijn partner was er zeker en aandacht ook, maar voor mij blijft de impact groot.”    

Brigitta licht toe dat er niet alleen sprake hoeft te zijn van eenzaamheid als je geen sociale contacten hebt. Ze heeft geregeld situaties waar ze in gezelschap is, maar zich toch alleen voelt. Zo’n voorbeeld was toen ze – voor de coronatijd – in een drukbezocht café zat. Mensen lachen wel naar je, maar praten niet of even vluchtig met je. Op dat moment voelde ik me echt alleen. Desondanks zou ze het een volgende keer weer doen en probeert ze met die gevoelens van eenzaamheid om te gaan. “Eenzaam zijn is een gevoel wat niemand bij je weg kan halen. Wel wordt het gevoel van eenzaamheid minder als ik met vrienden of familie iets onderneem, dus dat sociale contact is heel belangrijk. Het heeft te maken met het gevoel van binnen, niet zo zeer dat anderen er niet voor je zijn. Ik kan op niemand echt terugvallen.”

‘Ik voelde me vaak schuldig als ik plezier had. Dan beslis je dat je verder moet’

Toch laat Brigitta het niet haar leven beheersen en stelde ze zichzelf nieuwe doelen. Ook verplichtte ze zichzelf om naar buiten te blijven gaan. “Zeker zijn er nog momenten dat ik verdriet heb, maar het haalt me niet meer onderuit.” Gaandeweg sleet haar verdriet. Brigitta verkocht haar huis, zocht nieuw werk en kreeg zo haar leven weer op de rit. Ook door leuke dingen te doen. “Ik voelde me vaak schuldig als ik plezier had terwijl hij er niet meer was en dan beslis je dat je verder moet. Nu voel ik me niet meer elke dag alleen, maar zijn er momenten van eenzaamheid.”

‘Met de mensen om je heen vind je de kracht om eruit te komen’

Toch ligt de bal volgens Brigitta wat dat betreft niet alleen bij mensen die zelf eenzaam zijn; een hand toegereikt krijgen is heel belangrijk. Dat zit in kleine dingen, zoals een glimlach krijgen, een gesprek in de supermarkt of een simpele ‘hoe gaat het met je?’. “Gezien worden is belangrijk. Zoek iets wat je kracht geeft, dan is er altijd een manier om eruit te komen. Je omgeving speelt daar een belangrijke rol in; je kunt het niet alleen.”

Hulp bij eenzaamheid

Voor hulpvragen omtrent eenzaamheid kun je contact opnemen met het sociaal team via 043 458 8488 of sociaalteam@eijsden-margraten.nl. In Eijsden-Margraten is veel te doen en de gemeente heeft bovendien een rijk verenigingsleven. Onze participatiecoach Simonetta Vaccari helpt je op weg: SimonettaVaccari@eijsden-margraten.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here