Op woensdag 30 september is prof. dr. M.P. van Dieijen – Visser uit Margraten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Deze bijzondere Koninklijke Onderscheiding is overhandigd door burgemeester Dieudonné Akkermans. “Mevrouw van Dieijen-Visser is een internationale bestuurder die in talrijke functies haar passie voor wetenschap, onderwijs en de medemens heeft laten zien”, aldus een trotse burgemeester.

Mevrouw van Dieijen – Visser ontving deze onderscheiding voor haar grote inzet voor de regionale ontwikkeling en grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van zorg, onderwijs en
onderzoek.

Wetenschap en onderzoek
Mevrouw van Dieijen – Visser is sinds begin jaren negentig hoogleraar Klinische Chemie. Daarnaast was ze hoofd van de afdeling Klinische Chemie, later het Centraal Diagnostisch Laboratorium, in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+). Meer dan vijf jaar was ze
voorzitter van de raad van bestuur van het Maastricht UMC+. Ook heeft ze talrijke bestuurlijke functies gehad op het gebied van de vormgeving en professionalisering van medische opleidingen. In de afgelopen jaren heeft ze gestreefd naar samenwerking en verbinding en daarmee een
belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Brightlands Maastricht Health Campus.

Mevrouw van Dieijen – Visser haar expertise op het gebied van onderzoek ligt bij cardiale biomarkers. Ze heeft onderzoek gedaan naar hartschade bij patiënten met acuut coronair syndroom en hartschade door extreme inspanning.

Nevenactiviteiten
In de (Eu)regionale gezondheidszorg en onderwijs is mevrouw van Dieijen-Visser actief geweest in veel toezichthoudende functies. Zo is ze lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en was ze in het verleden toezichthouder bij Zuyd Hogeschool.

In haar vele nevenfuncties op regionaal, landelijk en internationale gebied is het bijzonder te vermelden, dat mevrouw van Dieijen – Visser zich inzet voor het bevorderen van de groei van vrouwelijke talenten naar topfuncties. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, voorheen Stichting Beauvoir.

De werkzaamheden en invloeden van mevrouw van Dieijen – Visser strekken zich uit tot ver buiten de muren van de academie en universiteit. Mevrouw van Dieijen-Visser heeft een bijzondere maatschappelijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Maastricht UMC+ en Maastricht University.

22 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here